Een jaar geleden opende in Kerkrade-West D’r Jemus Jaad haar deuren. De initiatiefnemers hadden grote plannen. Een stukje grond dat ten gevolge van de krimp vrij kwam, bood ruimte voor groei. Groei van de natuur én van burgerkracht. Samen met buurtbewoners werd in een jaar tijd een moestuin uit de grond gestampt, waar nu de hele buurt van kan profiteren.

In het begin kreeg d’r Jemus Jaad nog er een financieel steuntje in de rug vanuit het leefbaarheidsfonds. Vandaag de dag, een jaar later, kan de organisatie zichzelf al bedruipen. Het geheim? Alles gaat vanzelf: zowel de natuur als de mens laten de Jaad groeien.

Mensen maken d’r Jaad
Steeds meer mensen steken energie in d’r Jemus Jaad. Het aantal vaste vrijwilligers waar het mee begon, is in een jaar tijd gegroeid van zeven naar dertien. Zij zorgen samen met het bestuur voor het dagelijks beheer van de tuin. Ze ontvangen ook steeds meer buurtbewoners, die de weg naar de tuin weet te vinden. De een komt gezellig een kop koffie drinken, de ander komt groente kopen of aan een van de activiteiten meedoen.

Jong geleerd
Ook kinderen zijn ontzettend betrokken bij de moestuin. Ze hebben zelf een eigen stukje tuin gekregen en komen regelmatig kijken of ‘hun plantjes’ nog goed groeien. De naastgelegen Sint Jan Baptistschool is bezig met een programma, waarbij schoolkinderen via d’r Jemus Jaad in contact komen met de natuur. Houdt deze blog en vooral de facebook van d’r Jemus Jaad in de gaten voor meer nieuws!