Misschien heeft u hem vorig jaar zomer plotseling zien staan, en misschien heeft u zelfs al iets van hem geleend: de mini-bibliotheek van het stadspark! Een initiatief van Marleen Fischer, inwoonster van Kerkrade die net als velen, graag in stadpark vertoeft. Marleen is een fervent reiziger en is gedurende haar uitstapjes in binnen en buitenland al verschillende, succesvolle mini-bibliotheken tegengekomen. “Waarom heeft Kerkrade er nog geen?” vroeg ze zich hardop af. “Ons stadspark is zo mooi geworden, zou het niet fantastisch zijn om bezoekers de mogelijkheid te bieden langer in het park te verblijven en intussen iets te kunnen lezen?” vervolgens vond ze haar weg naar de afdeling Wijkontwikkeling van de gemeente Kerkrade. Samen met de opbouwwerker onderzocht ze de mogelijkheden en werd haar idee gerealiseerd.

Bij wijze van pilot werd de ‘mini-bieb’, zoals hij wordt genoemd, zonder al te veel bekendmaking in juli 2017 voorzien van een plekje aan het plein in het stadspark. Een klassiek houten kastje in de kleur robijnrood met daarin boeken van allerlei genres. Voor jong en oud, dus voor ieder wat wils!

Eenmaal verankerd trok het kastje gedurende de zomermaanden veel bekijks van passerende parkbezoekers. Al gauw verdwenen er boeken en werden er nieuwe titels voor in de plaats gezet. Voor het gemak werd de mini-bieb bij plaatsing voorzien van een aantal spelregels, maar het eenvoudige principe bleek al snel te werken: lekker lezen in de zon in het nieuwe stadspark.

Toen de herfst zijn intrede deed en het zonnige weer veranderde in de typisch Nederlandse regenbuien werd het tijd om het kastje naar een droge plek te verhuizen. Na een korte tussenstop bij de kerstwereld in Abdij Rolduc, is het kastje vervolgens gaan overwinteren bij VMBO Holz.

Inmiddels is de lente aangebroken en is het tijd om de mini-bieb weer terug te plaatsen in het stadspark en hij staat er weer.

Heeft u nog boeken over die u zou willen doneren aan de mini-bieb? Ze zijn van harte welkom!