D’r Jemus Jaad is een sociale volkstuin voor en door bewoners, aan de Kasperenstraat in Kerkrade-West. Bewoners zorgen samen voor alle groente, fruit en kruiden – en eten er ook samen van. De moestuin brengt bovendien een hoop gezelligheid in de buurt, want de inloop is erg laagdrempelig. Het geheim? Je bent niets verplicht als vrijwilliger, je kunt gewoon komen als je zin hebt.

Daarom is de tuin in een half jaar uitgegroeid tot een succesvol bewonersinitiatief, met alle ruimte voor meer groei. Veel kruiden en groenten die gezaaid zijn, kunnen binnenkort wel voor het eerst worden geoogst. Er is intussen ook een kleine kas gebouwd en onlangs zijn er verhoogde bakken geplaatst, speciaal voor vrijwilligers met een handicap. Intussen zijn er zo’n tien vaste vrijwilligers die regelmatig in de tuin werken.

Open dag
Op zondag 7 mei was de eerste open dag van de sociale volkstuin. Zo’n 30 bezoekers uit de buurt hebben die dag aangegeven dat ze graag nog eens terugkomen om te helpen. Iedereen is welkom, of je nu wel of geen groene vingers hebt. Ook als mensen puur voor de gezelligheid op bezoek komen. De tuin heeft alle ruimte voor ontmoeten, werken en leren, iedereen op zijn eigen manier.

Proeftuin
D’r jemus Jaad is de moedertuin voor de proeftuin in het Stadspark. Daar zijn ook bewoners druk met het telen en oogsten van groenten en kruiden. De eerste stevia, tomaat en courgetten zijn al geteeld in D’r Jemus Jaad, en worden binnenkort in de bakken van de proeftuin van Park Heilust geplaatst. Wil je ook helpen zaaien, planten en ook je oogst mee naar huis nemen? Meld je aan als vrijwilliger via facebook, of kom gewoon langs op de Kasperenstraat.