Zaterdag 12 november nam de jeugd onder begeleiding van een graffitikunstenaar de skatebaan aan het Laurapark in Eygelshoven onder handen. Met hun eigen ontwerp hopen ze een eind te maken aan de overlast. Een goed idee, en een buitenkansje voor de jeugd: legaal graffiti spuiten – en ook nog iemand die het je leert!

Het project is een initiatief van Jongerenwerk Impuls en de opbouwwerkers van team Wijkontwikkeling, in reactie op overlastmeldingen uit de buurt. Niet alleen de leefbaarheid was in het geding, de schoonmaakkosten liepen ook uit de hand. Zo snijdt het mes aan vele kanten. U bent dus gewaarschuwd en hoeft de wijkagent niet te bellen.


Uit de kunst
De afgelopen weken vond in jongerencentrum The Dream een aantal workshops plaats met graffitikunstenaar Lars Ickenroth. Wijkwethouder Tim Weijers kwam daar dinsdag op bezoek, om de jeugd te bedanken voor hun inzet: “Omwonenden zijn erg blij met dit initiatief”, zo sprak hij ze toe. “Wat ik hier zie gebeuren is niet zomaar wat spuitwerk, het is kunst. Jullie kunst. Mooi om te zien dat jullie trots zijn op je werk en op je eigen manier bijdragen aan de leefbaarheid rondom het skatepark!”

Het echte werk
“Wat er nu op de skatebaan staat is een beetje apart”, vindt Nico, een van de deelnemers. “Ik hoop dat het eruit komt te zien zoals we het voor ogen hebben, het is moeilijker dan het lijkt. Het leukste hieraan vind ik dat we echt mogen spuiten. Allemaal vanuit je eigen fantasie. Mijn oma heeft ook al een van mijn ontwerpen op een t-shirt gezet!”

Eigen ontwerp
Graffitikunstenaar Lars Ickenroth: “We zijn begonnen met techniek, zodat ze wat gevoel krijgen met de spuitbus. Gaandeweg zie je bij kinderen een idee vormen. Deze week was de ontwerpfase en hebben we samen gebrainstormd. Daarna mochten ze hun eigen ontwerp op een canvas spuiten. Ik heb de afgelopen weken echt iets zien ontstaan, wat helemaal uit de kinderen zelf komt. Dat vind ik geweldig.”