Ruilwinkel Eygelshoven ontving vorig jaar een financiële injectie van 3.000 euro uit de prijzenpot van Onze Buurt. Ze grepen weliswaar naast de hoofdprijs, maar de blijdschap overheerst. Want een winkel waar geld geen rol speelt, kan elke euro juist heel goed gebruiken.

De ruilwinkel in Eygelshoven is onlangs verhuisd naar een nieuwe locatie, in het Socio. Er werken meer dan 30 vrijwilligers, en er zijn bijna 700 ‘klanten’ op aangesloten. Die komen uit de wijk, maar ook uit de verre omtrek om met gesloten beurs hun spullen aanbieden of ruilen. Een boek, een magnetron, een voetbal of een kledingstuk – alles wat waarde heeft en een tweede leven verdient.

Hard nodig
De manier waarop de winkel werkt, is simpel. Kom je iets brengen, dan krijg je punten tegoed op een persoonsgebonden puntenkaart. Als je wilt, kun je daar iets mee kopen, of cadeau schenken aan iemand die het nodig heeft. Het mooie is dat er steeds meer wordt geschonken, waardoor de ruilwinkel een positief saldo heeft. Dat komt dan weer ten goede aan klanten die het heel hard nodig hebben.

Sociale functie
De vrijwilligers spelen een belangrijke rol in de ruilwinkel. Zij bepalen immers de waarde van de spullen, en wegen die af tegen de behoefte van de mensen die ze nodig hebben. Voor mensen uit de buurt is de ruilwinkel ook een ontmoetingsplek geworden. Dat maakt dat de vrijwilligers nóg een belangrijke sociale functie hebben.

Gunfactor
“Onze vrijwilligers zorgen heel goed voor de dagelijkse gang van zaken in de winkel”, vertelt bestuurslid Ellie Wijman. “Zij bepalen de sfeer en daardoor mede onze gunfactor, zeg maar. We zijn immers afhankelijk van alles wat mensen komen brengen. Die sfeer zorgt ervoor dat de winkel een lage drempel heeft voor de mensen die ons nodig hebben. Het geld van de prijs van Onze Buurt willen we daarom ook investeren in de mensen die hier werken. Want zij maken het verschil!”

Oproep
Vervangt u deze winter uw kerstspullen of winterkleding? Breng het dan naar de ruilwinkel, die ziet u graag komen! Misschien vindt u het er zo gezellig, dat u vrijwilliger of bestuurslid wilt worden. Hoe dan ook, graag tot ziens!

Ruilwinkel Eygelshoven (Facebook)
Terbruggen 14
045 545 9795