Op 24 september werd het wegkruis aan de kruising Dumontstraat en Pannesheidestraat opnieuw ingezegend door Pastoor Caldelas van Bleijerheide. Het kruis dat uit WOII stamt was behoorlijk in verval geraakt. Reden voor een bezorgde buurtbewoner om zich bij de gemeente Kerkrade sterk te maken voor een flinke renovatie – en daar werd naar geluisterd.

“Het wegkruis was vlak na het einde van de oorlog geplaatst door buurtvereniging Pannesheide, om de buurt te beschermen”, vertelt Marion Puts, buurtbewoner en lid van buurtvereniging Bouwerwei. “Dus het is meer dan 70 jaar oud. Ik liep er vaak langs en dacht: dat is eigenlijk een kruis onwaardig. Dus besloot ik er iets aan te doen.”

Duurzame oplossing
“Natuurlijk kom je een heel eind met een lik verf, maar ik wilde voorkomen dat we na een tijdje weer met hetzelfde probleem zouden zitten. Vandaar dat ik contact heb gezocht met team Wijkontwikkeling om mee te denken over een duurzame oplossing. Die is er gekomen, want de gemeente heeft dit mooie stukje cultuur heel netjes op laten knappen.”

Samen onderhouden
Nu het wegkruis in ere hersteld is en ingezegend door pastoor Caldelas, heeft de buurt een waardevol stukje cultuur terug op zijn oude plaats. Marion wil dan ook graag wat moeite doen om dat zo te houden. “We zullen het kruis en de beplanting samen met de buurt verzorgen. Daar zal ik zelf energie in steken, en als er mensen zijn die zich daar bij willen aansluiten hoor ik het graag!”

Helpen
Wilt u ook iets in uw wijk opknappen en iets doen aan de leefbaarheid in uw straat of buurt? Blijf er niet mee rondlopen en neem vandaag nog contact op met Team Wijkontwikkeling. Zij helpen u graag verder. Woont u in Bleijerheide en wilt u Marion helpen het kruis te onderhouden? Neem dan contact op via marionputs1967@gmail.com. Hartelijk dank!

Fotografie: Chris Willems