Anja Snijders van Bewonersplatform Kerkrade-Noord heeft het heft in handen genomen om in actie te komen in het kader van Supportervanschoon. Op vrijdag 23 maart heeft zij samen met 6 andere vrijwilligers samen een vuist gemaakt om het zwerfvuil in het Schouffertsbos in Eygelshoven op te ruimen.

Welgeteld 15 (!) zakken rommel en huisvuil zijn uit het bos verwijderd. De actie is door de Gemeente Kerkrade ondersteund door het leveren van vuilniszakken, grijpers, handschoenen en het afvoeren van het vuil. Anja Snijders: “We hebben een keyboard, geluidsboxen en zelfs stoelen en lampen gevonden. Maar ook veel bierblikjes, theelichtjes en kleding.” Bij deze een groot compliment voor de betrokkenheid en inzet van de vrijwilligers, die dit samen hebben opgepakt!

Zwerfvuil heeft grote gevolgen voor het milieu. Het duurt heel lang voordat zwerfafval uit het milieu verdwijnt. De afbreektijd van afval is sterk afhankelijk van het materiaal, de omgeving en de weersomstandigheden. Biologisch afbreekbaar afval verdwijnt het snelst, maar zelfs in dat geval spreken we nog over maanden tot jaren. Kunststof en metaal zijn niet biologisch afbreekbaar. Een blikje roest na ruim 50 jaar weg, maar roestvrijstalen, glazen en styrofoam voorwerpen kunnen duizenden jaren in het milieu aanwezig blijven.

Zwerfafval heeft te maken met gedrag. Veranderen van ‘dump’-gedrag is alleen mogelijk als mensen bewust zijn van de lange termijn gevolgen voor mens en dier. Voor onze kinderen en kleinkinderen is het van groot belang, dat wij met zorg met onze omgeving omgaan. De vrijwilligers hebben met hun actie graag het goede voorbeeld gegeven. Jij kunt ook het goede voorbeeld geven. Samen sta je sterk !

Kijk voor meer inspiratie op Supportervanschoon.

Heb jij ook interesse om verschil in je eigen leefomgeving te maken, kijk dan eens naar het Bewonersplatform Kerkrade-Noord. Dit bestaat uit bewoners van Kerkrade-Noord, die zich inzetten voor verbetering van de leefbaarheid en het bevorderen van de bewonersparticipatie in Kerkrade-Noord.

kerkradenoord